Sailing Awards 2019 voor de beste zeilers, surfers en wedstrijdmanagers
Gent 5-9 FEBRUARI 2020
FLANDERS EXPO, GENT
Belgian Boat Show
Antwerp 23-26 JANUARI 2020
ANTWERP EXPO
Let's camp B&B days Vakantiesalon Aventuria
NIEUWPOORT 16-18 OKTOBER 2020
JACHTHAVEN NIEUWPOORT
Belgian Boat Show Float
page-img

De Sailing Awards – dé erkenning voor Belgisch zeil- en surftalent

Op 21 februari verzamelde de Belgische zeilwereld in de Brusselse Royal Yacht Club (BRYC) om er zijn Belgische kampioenen te eren en de Sailing Awards uit te reiken.

Van Optimist en Cadet, over Laser en sportcatamarans tot Draak, SB20 en J80. De variatie aan eenheidsklassen is een levendige wereld. Tel daar het SUPpen, het golf-, het wind en Kitesurfen bij. Het steeds meer verspreide foiling is het langverwachte turbo-effect in de wind-en watersport. Meer dan 6000 mensen brachten hun stem uit om de jaarlijkse Sailing Awards toe te kennen. De waterversie van de Oscars voor aanstormend talent, grote medaillewinnaars en mensen die de competitie in deze verschillende disciplines mogelijk maken.

Het authentieke clubhuis van de Brussels Royal Yacht Club (BRYC), quasi in de achtertuin van het Koninklijke Paleis van Laken, stroomde voor om de kampioenen te vieren. Maar ook nieuwsgierig naar wie er met de felbegeerde awards – de Oscars van de wind en zeilsporten- aan de haal zou gaan.

Sailing Award Emma PlasschaertSailor of the Year 2019 – Woman

Er waren twee genomineerden: Emma Plasschaert. Ze zeilt al een hele tijd aan de wereldtop in de olympische Laser Radial. Na haar wereldtitel in 2018 wist ze in 2019 ook het testevent voor de Olympische spelen 2020 te winnen in Enoshima.

Haar uitdaagster: Marie-Amélie Lenaerts – deelneemster aan de Mini Transat 2019 die ze als eerste Belgische vrouw met succes wist af te ronden.

De winnaar van de Sailor of the Year Woman werd Emma Plasschaert.

Sailing Award Simon De GendtSailor of the Year 2019 – Man

De vijf kandidaten: tweevoudig laureaat Jonas Gerckens (Offshore Keelboats) kreeg de concurrentie van Albert Lagneaux en Thibault Raeymakers die hun deelname aan de Mini Transat 2019 succesvol wisten af te ronden. Daarnaast Wannes Van Laer, die 2020 buitengewoon sterk startte met een elfde plaats op WK.  Ook Simon De Gendt scoorde hoog met de wereldtitel Laser Radial in Japan.

De laureaat voor 2019 werd Simon De Gendt.

Sailing Award Dirk SledsensSailor of the Year 2019 – Manager

Marie-Blanche Rouchet-Wiaeme is al 12 jaar voorzitter van de Waalse Koepel FFYB en zet zich in voor de sport van A tot Z. Hetzelfde mag gezegd worden over Mady Fobert, eerder al laureate. Als zeilschoolverantwoordelijke van de BRYC bracht ze al vele jongeren op het water. Ook met projecten als Because I’m a Girl en de Tourvoile, Ronde van Frankrijk voor zeiljachten, zette ze de Belgen op de nautische wereldkaart.
In Oostende is Dirk Sledsens de drijvende kracht achter het immense wedstrijdprogramma van de RNSYC. Als wedstrijdleider maar ook als promotor van het Open Noordzeekampioenschap (ONZK) tekende Dirk vorig jaar voor honderden starten met boten van Laser en Finn, via catamaran en Draken tot kieljachten.
Op het allerhoogste internationale niveau spelen de Belgen een rol van betekenis. Jurgen Cluytmans zal als Vice-Voorzitter van het Technische Comité fungeren op de Olympische Spelen in Tokio. Daar zullen we ook Bruno De Wannemaeker zien die er aan zijn zevende Spelen (OS en YOG) toe is.

Dit jaar werd Dirk Sledsens de laureaat in deze categorie.

 

Sailing Award Isaura Maenhaut en Anouk GeurtsSailor of the Year 2019 – Team

Zeilen is een ook een teamsport en daar zien we een interessante trend naar mixed teams op het allerhoogste niveau.
Heel diverse kandidaten met voorop de Tontin Pups, een familiale ploeg van sportieve ouders die met zes kinderen het sportieve zeiljacht over internationale wateren jaagt. Opvallend is dat deze jonge kinderen ook actief zijn in de Optimist, de Nacra 15 catamaran en de Laser 4.7. Een project dat ook internationaal de aandacht trekt.
Het mixed concept vinden we terug bij Jonas Gerckens die met zijn teamgenote Sophie Faguet schitterde op het eerste EK Mixed Offshore Keelboat in de Middellandse Zee.
Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe namen al deel aan diverse jeugdwereldkampioenschappen op de zeer sportieve, en soms foilende, Nacra 15. Ze staan binnen de top-10 op de wereldranglijst.
Op Olympisch vlak blijven Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers de ambitie voor de 49er skiff warm houden.
Nieuw bij de skiffers zijn het duo Isaura Maenhaut en Anouk Geurts die in hun eerste jaar al erg goed scoren in de internationale wedstrijden.

De laureaten zijn Isaura Maenhaut en Anouk Geurts.

 

Sailing AwardSailor of the Year 2019 – Talent – Belofte

Kilian Vermeersch is een jonge Europe-zeiler die dit jaar brons behaalde op het Jeugd Wereldkampioenschap en ook op Belgische velden medailles haalt.
Bij de optimisten is Vic Rossel een opgemerkt talent. Hij won de titel bij de Benjamins en was ook de beste Belg op het OBK Optimist in Nieuwpoort.
Internationaal werd eveneens mooie resultaten gescoord. Tom Lepiece is dan weer een jong talent op de Laser Radial.

Eveneens op de Laser Radial vinden we Eline Verstraelen die de overgang van de Laser 4.7 naar de Laser Radial vlot verteerde en al in haar eerste maanden vice-Europees kampioene bij de Youth werd.

De laureate voor 2019 is Eline Verstraelen.

 

Sailing AwardSurfer of the Year 2019

Binnen de surfsport ontwikkelen zich de meeste nieuwe disciplines. Denken we maar aan het foilen met windsurfboards of aan kites maar ook het klassieke windsurfen blijft bekoren. Vorig jaar bekroonden we al Vincent Valkenaers. Hij was toen de snelste Belg en ondertussen ook quasi de allersnelste windsurfer op de planeet. In Luderitz (Namibië) ging hij met bijna 100 km/h over een afstand van 500 m.  Op de mijl is Vincent de wereldrecordhouder.

Een heel andere discipline wordt beoefend door Yentel Caers. Hij beheerst al jaren het professionele circuit van de Freestyle windsurfers. Dit jaar behaalde hij er de wereldtitel bij.
In de eerder klassiek windsurfdisciplines zijn het de jongeren Cyril Evrard, Jonathan Bultynck  en Thomas Broucke die mooie prestaties leveren op het Europese toneel. Met boards van Bic Techno, RS:X, Slalom en raceboard, al dan niet foilend, leeft dit jonge geweld zich uit. Opvallend is de nominatie van Patric Roelandts. De 66 jarige scoorde een medaille op het wereldkampioenschap maar is in eigen land ook nog steeds de jeugd te snel af op zijn Raceboard.

Dit jaar werd Yentel Caers verkozen tot Surfer of the Year.

 

Sadi Claeys Fellow Jaques RoggeFellowship Jaques Rogge gaat naar Sadi Claeys

Sadi Claeys werd geëerd omwille van zijn onverdroten inzet voor de vele elementen die het wedstrijdzeilen op nationaal en internationaal niveau op de sportkalender zetten. De voormalig voorzitter van het Koninklijke Belgisch Yachting Verbond zetelde in de IYRU  -de voorloper van World Sailing-.

Hij stond diverse zeilers en surfers bij in hun Olympische carrière (met de medaille van Sebastien Godefroid als hoogtepunt). De Gentenaar gooide hoge ogen in o.m. de voormalige Solingklasse.

Claeys is overtuigd dat de zeilsport alleen maar toekomst heeft als de jeugdbasis zo breed mogelijk is. Vandaar zijn inzet voor de vele edities van de internationaal gereputeerde Spa Regatta in de jeugdklassen in Nieuwpoort.

 

Sailing Awards public